Miljøstasjoner

Når man bor i en storby som Oslo bor man annerledes enn det mange andre i landet gjør. Mange bor på samme sted og dette er muliggjort gjennom mange høyblokker og borettslag som eier mange boliger. Små leiligheter, mellomstore leiligheter, store leiligheter, men få hus. Prisen på et hus i en storby er svært høy sammenliknet med et hus til samme størrelse noen km utenfor storbyen. Og med mindre boflate følger det mindre antall ting enn dersom man har et svært hus man skal fylle med eiendeler. Det er lett å ikke tenke over det at man ikke trenger bil fordi man kan ta buss, trikk og t-bane. Det er lett å ikke savne bilen. Det er lett å ikke savne hagen. Det er lett å ikke savne mange ting.

Når man skal kjøpe ting blir man stilt overfor følgende spørsmål: hvordan velger jeg å få varene hjem? Det blir spesielt aktuelt hvis man har kjøpt litt store ting. Ønsker man betale for frakt? Hvordan gjør man dette uten bil? Leier man bil for anledningen? På buss og trikk i storbyene ser man ikke sjelden at folk sitter og holder på tepper og møbler fordi de velger å bære en del gjenstander selv.

Når man skal kvitte seg med ting, så hadde det vært veldig tungvint hvis man var nødt til å kjøre større gjenstander og avfall på søppeldynga. Dette vet kommunene og de har laget en løsning midt i byen som heter miljøstasjon. Det finnes mange miljøstasjoner i Oslo som tar imot farlig og sortert avfall. Disse stasjonene er inngjerdet og regulert av bestemte åpningstider. De er betjente og man kan få råd i forhold til hvordan man skal sortere avfallet. På miljøstasjonene må man selv sortere det avfallet man har med seg. De tar imot treavfall som terrassebord, porselen, keramikk, metall, papp og papir, glass plast, juletrær, isopor, klær og tekstiler, i tillegg til farlig avfall som maling, batterier, lysrør og pærer.

Man kan få grønne og blå poser samt avfallsbøtte til matavfall. Dersom man har behov for å kaste møbler, så må man få fraktet møblene til større gjenbruksstasjoner i Oslo. Det finnes også mindre gjenbruksstasjoner som er mobile. Disse flyttes rundt og gjør ett stopp per uke. Det finnes egne mottak til hage og planteavfall.

Det er mengdebegrensning på hvor mye man kan levere. Til miljøstasjonene er grensen 0.5 m3 og til gjenbruksstasjonene er grensen det man kan klare å bære med seg. På Oslo kommune sine hjemmesider finner man et søkesystem for søppel. Man kan søke opp det søppelet man ønsker å kaste for å finne ut akkurat hvor det kan kastes.

Det finnes ulike sorteringssystemer i hver kommune i Norge. Har her bare sett nærmere på Oslo kommune.