Strømsparing i hjemmet

Det finnes mange måter å få et grønnere hjem på. Tidligere har vi vært innom miljøvennlige møbler og resirkulering. Nordmenn lever i et bruk-og-kast samfunn, og vi kaster alt fra spiselig mat til klær som enkelt kan repareres. Men det er ikke bare der vi trenger å ta et skippertak for å være med på den globale bølgen om å gjøre verden litt grønnere. Vi må også ta flere tak i hjemmene våre: og en enkel måte å gjøre det på, er ved å spare strøm.

Noen har store hus, og andre har knøttsmå studioleiligheter. Noen bor i kollektiv, og andre bor på små gårdsbruk. Uansett hvor du bor, bruker du strøm, på en eller annen måte. Tall fra SSB viser at nordmenns strømforbruk bare øker og øker, noe som kanskje ikke er særlig positivt. Med alle de elektriske hjelpemidlene vi har rundt oss, samt utallige skjermer hvor vi får informasjon og underholdning fra, er det en selvfølge at strømforbruket er noe vi kanskje tar for gitt, eller kanskje ikke tenker mye over i det hele tatt. Men uansett hvor lite eller mye vi tenker på det, brukes strøm kontinuerlig gjennom hele døgnet, fra kjøleskap til panelovn.

Heldigvis finnes det måter å få bedre kontroll på. Hvis du er i tvil om hvor det er lurt å begynne nedskjæringen, kan apper som tibber.com/no/ være til utrolig god hjelp. Appen hjelper deg å få kontroll på absolutt alle strømkilder i huset ditt, og lar deg se strømforbruket på hver enkelt duppeditt du har. Fra denne informasjonen kan du finne ut hvor det er enkelt for deg å spare litt mer strøm, uten at det trenger å gå utover det daglige livet ditt.

Enkle grep for hjemmet ditt

Uansett finnes det et par enkle triks for å få et grønnere hjem med lavere strømregninger:

  • Slå av lysene: Man kan ikke få sagt det nok. Når man går ut av et rom, slokk lyset. Så lenge du ikke oppholder deg der, er det ingen behov for å ha lys der, heller.
  • Senk temperaturen: Rundt 70-80 prosent av strømforbruket vårt går til oppvarming av hjemmene våre. En tommelfingerregel er at man reduserer energiforbruket med rundt fem prosent for hver grad man senker innetemperaturen. Hvis man da også senker temperaturen på rom man ikke oppholder seg, kan man veldig raskt få spart noen hundrelapper på strømregningen.
  • Bruk varmtvannet: Ta kortere dusjer, og ta kaldere dusjer om sommeren. Hvis du har varmtvann i en balje, bør du la det stå uten å helle det ut til det har fått en lunken romtemperatur. På den måten lar du vannet være med på å varme opp rommet – helt gratis!
  • Effektiv matlaging: La ovnen stå åpen når du er ferdig med matlagingen, for å spe gratis varme inn til kjøkkenet. For å ikke la kulda slippe inn, bør du tine alle frysevarer i kjøleskapet før bruk – da får du i tillegg kjølt ned kjøleskapet litt ekstra, og sørger for at temperaturen er ideell der.

Enkle tips som hvem som helst kan gjøre!