Har du bruk og kast -mentaliteten?

Vi nordmenn bor i et velstandssamfunn. Selv om langt ifra alle av oss her har det like bra så er det her allikevel et privilegert sted å bo. Kanskje har vi høye skatter og dyre avgifter på det meste som er godt, men så tjener vi også veldig, veldig bra her. Og med alle disse pengene har vi lagt til oss noen dårlige vaner. Mange av oss tar det for gitt å kunne kjøpe noe nytt av noe om det ikke fungerer like bra lenger, eller også om man rett og slett har gått litt lei av produktet. Dermed går det i søpla, og vi tar turen til butikken igjen.

Vi er verst på klær

Når det kommer til produkter vi kjøper og kaster er klær en absolutt versting. Tradisjonen med å arve klær av større søsken – eller til og med foreldre – er ikke like stor som den var før. Men kanskje klærne heller ikke blir like godt laget som de pleide å bli? Føler du deg skyldig i å kjøpe og kaste for mye klær bør du kanskje tenke over hvilke du faktisk kjøper? Kjøp klær som varer, som ralph lauren og andre merker som har høy kvalitet. Ikke bare er klærne solide og slitesterke, de vil også vare lenger fordi de ikke går av moten med det første. Så du slipper nok også problemet med at den yngste i huset ikke vil bruke klærne lenger fordi de ikke er kule nok.

Ungdommen bruker mer

Spesielt de unge blant oss bruker mer penger enn før. Dette er selvfølgelig ikke noe nytt i seg selv. Man har ikke det samme forholdet til penger uten ansvaret som kommer med å være voksen og ha hovedansvaret for en familie. Bor man hjemme og ikke trenger å tenke på regningene og maten så frister det mer å bruke pengene på noe gøy her og nå enn å spare. Men hvor bortkastet dette er kommer allikevel an på hva man velger å bruke alle pengene på. Å kjøpe nye klær og nye tekniske dingser annenhver måned selv om det du har fra før fungerer like bra som nytt er noe annet enn å dra på en ferie.