Valg av møbler for et miljøvennlig hjem

 

Det er lett å tenke at man skal velge miljøvennlig i hverdagen. Man unngår emballasje, unødvendige plastposer til handleturen og går til nærbutikken i stedet for å ta bussen. Ofte glemmer vi dog miljøet når vi velger de store møblene til hjemmet, og her kan vi nok alle bli flinkere.

Det man først og fremst bør tenke på når man skal kjøpe nytt er at man kjøper noe som kommer til å vare. Her er det ikke bare snakk om kvalitet, selv om kvalitet selvsagt er kjempeviktig, men man må også tenke på at møblene er noe man kan «vokse med». Det vil si at man ikke går lei og kjøper nytt om kun et par år, det er tross alt ikke bare-bare å resirkulere brukte møbler! Når det kommer til store møbler som for eksempel sofa er det derfor viktig at man velger både et snitt og en farge som kan passe inn i mange ulike interiørstiler. Alternativet er å velge en sofa med utskiftbart trekk, slik at man allikevel har mulighet til å endre utseendet.

Det er også viktig at man kjøper naturmaterialer der hvor det er mulig, ettersom disse vil være mye enklere å resirkulere enn hva plast og metall vil være. Tenk dog på at du velger riktig tresort, ettersom det ikke er alle tresorter som blir dyrket og foredlet på en miljøvennlig og bærekraftig måte. Tre blir stadig mer populært også som byggemateriale i større bygg, og dette er noe vi nordmenn virkelig kan være med på å støtte opp om.

Når det så er tid for resirkulering av møblene dine kan du gjøre en innsats selv ved å dele opp møblene slik at de kan kildesorteres riktig i forhold til sine bestanddeler. Det kan også være en god idé å sjekke om noen er interessert i dine gamle møbler før de havner på dynga. Selv om du er lei, og selv om møblene kanskje ikke er like fine som de en gang var er det fullt mulig at noen andre kan få glede av dem. På den måten sørger du også får at det kommer mer nytte ut av møblene, noe som selvsagt er mer miljøvennlig i lengden.